Teknolojinin sürekli gelişmesiyle zorunlu hale gelen “ayak uydurma” eylemi bizim meslekte yoğun derecede mevcut. Bu gelişim sektöre ilgiyi de arttırıyor. Gün geçtikçe daha kaliteli yazılımlar ve geliştirmeler çıkıyor. Programları tanımak bilmek kadar gelişimlere de açık olmak gerekir.
Bu programları tanıyalım:
Corel Draw: “Benim sadık yarim Corel Draw’dır” repliğimle başlarım anlatmaya. Adobe programlarından farklı bir yapısı var. Vektörel ağırlıklıdır. Çok kullanıcı kullanışsız bulurken bir o kadarda bağımlısı olmuş bırakamayan kullanıcısı var. Tüm Adobe programlarının özelliklerini bir arada içerir. Baskıya yönelik işler için en ideal programdır. Diğer programlardan artısı; logo çizimlerinde, ölçülü işlerde, çizim gerektiren yüksek ebatlı (tabela, araç giydirme vs) işlerde daha etkili olmasıdır.
Adobe Photoshop: Benim gözümde yardımcı programdır. Dünyanın en iyi grafik tasarım programıdır aslında ama baskıya yönelik işlerde pek uygun değildir. Basılı işler vektörel çalışmayı gerektirir. Vektör olayı bu programda etkili değil. Tabiki de fotoğraf kısmı yani görsel açıdan müthiş programdır. Decupeler, Görüntü düzenlemeleri, Web arayüz tasarımları (UI’ciler için)* bulunmaz hint kumaşı niteliğinde en pratiği ve en iyisidir. Hayal gücünüzü interaktif ortama en rahat dökebilecek araçtır.
Adobe Illustrator: Modern program modern tasarım demek benim için. Vektörelin dibidir dibi. Baskı ve tasarımla ilgili tüm ihtiyaçları giderir. Kurumsal Kimlik vb uygulamalarda etkili, görüntü kalitesine ve vektöre yönelik programdır. Günümüz tasarımcılarının kullandığı en yaygın programdır.
Adobe Indesign: Dünyanın en gelişmiş çok sayfalı tasarım programıdır. Dergi tasarımı, gazete tasarımı, katalog tasarımı, andaç, kitap tasarımı diyince akla gelen ilk programdır. Sayfaların şablonları ve standart dönümanlarını size hazır hale getirir. Dizgi açısından da pratiktir. Tasarımda standardizasyon sorunu ortadan kaldırır ve bu tip işlerde zaman-emek sarfiyatını minimum seviyeye düşürür. Diğer programlarda hazırlanan görseli düzgün bir şekilde sayfa tasarımı haline getirmeye yardımcıdır.
Adobe Creatif Cloud: Bir program düşününki Adobe’un hepsini bi arada. ihtiyacınız olan herşey. aylık 50 dolar gibi bir fiyata adobe’un tüm progralarına lisanslı bir şekilde sahip olabiliyorsunuz. Lisans olayında ve program olayında devrim.. Hesabınızla giriş yaptığınızda istediğiniz her bilgisayarda dosyalarınıza fontlarınıza ve Adobe’un tüm programlarına erişebilirsiniz.
Acrobat reader, photoshop, flash, illustrator, dreamweaver, premiere, after effects, indesign, lightroom gibi tüm programların bütünleşik halidir.
3DS Max: Adından da anlaşılacağı üzere 3 boyutlu tasarım ve çizim programıdır. Bu konuda dünyanın en iyisidir. Mimari sektörde daha çok kullanılan yüksek kaliteli projeler ve tasarımlar çıkarır. Gerçeği aratmayan bina bina içi, yapılar, mobilyalar hatta insan görselleri bile çizilerek gerçek-çizim olduğu anlaşılmayacak boyutta çalışmalar yapabilirsiniz.
Adobe Dreamweaver: Aslında bir grafik yazılımı değildir. Photoshop ile hazırlanmış bir arayüz tasarımını kodlara dökebilmek için kullanılan dünyanın en iyi yazılım hazırlama programı olarak kullanılır. Çok eskiden HTML site yaptığım zamanlar Microsoft Office Frontpage kullanırdım. Ondan sonra bu programı kullanmaya başlamıştım. Matbaa-Ajans tasarımcılarının bu programla işi olmaz. Front-end ve Back-end (UI ve UX)çilerin ve kod yazanların kullandığı programdır.
* UX = User Experience = Kullanıcı deneyimi. UI = User Interface = Kullanıcı arayüzü, ya da kısaca arayüz.
UX için altyapı ve kodlama yani görünmeyen kısmı, UI için de görsel görünüm diyebiliriz.