Yusuf Avcı

Bu site 2014 yılında güncellenmiştir

Grafik Tasarım Çeşitleri ve Trendleri

Hızla değişen ve gelişen web ve grafik tasarım dünyasında bir çok farklı tasarım türleri/çeşitleri ortaya çıkmaya başladı.
Baskı işlerinin grafik tasarımlarında daha çok satış odaklı tasarımlar trend olurken,
Web tasarım alanında ise daha çok responsive mobil uyumlu tasarımlar kullanılıyor.
Web alanında flash’tan uzak! tipografinin ön planda olduğu göze çarpan imajlarla süslenmiş tasarımlar hakim. Daha fazla beyaz alanla daha sosyalleşmiş, hareketli, daha fazla ikon ile vektör tasarımlar, infografikler, sabit navigasyonlar, dairesel grafikler ve kullanıcıyı yormayan renkler mevcut. Grafik tasarım trendlerinde ise, Minimalist, flat renkler, doygun çizgiler devamlı renkler, kurdelalar, bannerlar, iri yazılar kullanılıyor.
Bu konularla ilgili internette yazılar bulunmuyor maalesef.
Size bu yazımda tüm grafik tasarım çeşitlerini, tasarım trendlerini, web tasarım tarzlarını ve grafik tasarımın püf noktalarını anlatacağım.

FLAT Tasarım (Minimal Tasarım)

Tüm süslemeleri unutun! Renklere, tipografiye ve kelimelere odaklanın!
Tüm tasarımcıların kabul ettiği 2014 dönemiyle markaların yakalamaya çalıştığı yeni tasarım trendidir. Minimalist bakış açısıyla yine sadelik ve vurguya yada mesaja yoğunlaştıran tasarımlardır.
Karmaşadan uzak, temiz, düz, kolay anlaşılır ve efektsiz ögeler bu tasarım türünün ana esaslarıdır.
Windows’un metro tasarımını bile sollayan bu tasarım artık günümüzde her yerde karşımıza çıkıyor. Tanıma bakıldığında düz ruhsuz tasarım gibi görünür ama aslında kesinlikle öyle değil olay 🙂
Flat tasarımda efektsiz 2 boyutlu olarak yapılır. Gölge yok, kabartma yok, derinlik ve renk geçişi yok. Herşey net ve keskindir.
Kullanıcı olarak direk verilmek istenilen mesaja ve noktaya götürdüğü için algı süresinide kısaltarak gözde tasarım haline geliyor.
Kullanım kolaylığı denilince akla gelen tasarım türüdür.
Basit elementler kullanılır, butonlar bannerlar menüler basit simgeler ve düz renklerden oluşur.
Tipografik açıdanda sade metinler düz görünümlü fontlar kullanılır. Açık, keskin, anlaşılır ve net metinlerle mesaj basittir. Yeterki fontlar ve textler kullanılan renklerle uyumlu olsun. Tasarımda kullanılan ağırlıklı renkler ne ise kullanılan font renkleride benzer uyumlu olmalıdır. Flat tasarımlarda büyük boyutlu metinler avantaj sağlar.
Google, yahoo ve youtube gibi firmaların eski-yeni logolarına bakın FLAT tasarıma yöneldiklerini anlayacaksınız.
Renkler; Renk geçişleri bulunmadığı için benzer tonlarda renk kombinasyonları denenebilir. Genellikle soğuk renkler tercih edilir.

Flat düz tasarım nedir nasıl olur
Flat Tasarım Renkleri

Flat tasarıma DÜZ tasarım ya da minimal tasarımda diyebiliriz.
Minimal; sadelik ve nesnelliği ön plana çıkaran bir tasarımdır.
rengi ve biçimi en aza ve temel öğelere indirgemek, hatta kullanılan malzemenin yalnızca kendi renginden yararlanmak,
“ne ise o” düşüncesinden yola çıkılarak hakaret etmektir. sadelikten yanadır. yani “az çoktur”.

Flat düz tasarım nedir nasıl olur minimal tasarım

Örnek bir Flat Tasarım Çalışması

Flat dizaynlar mobil arayüz uygulama ve temalarda, renklerin düz olarak farklılaşması bulunur. Kullanıcıyı istenilen aksiyona yönlendirmez. Uygulamalarda büyük görseller ve az textler vardır.
Mesela IOS 7’de en çok blur’lu ara katmanlar gelir. İkonlarda texture ve gradient yerine stroke ve fill kullanımı bulunur.

MATERIAL TASARIM (Material Design)

Google Design diyebiliriz. FLAT Tasarımla paraleldir yakın tasarım tarzlarıdır. Son dönemlerdeki en trend tasarım çeşididir.
ios 7’de hemen hemen her yerinde en belirgin şekilde kullanılmıştır. Ayrışım, berraklık, derinlik material tasarımın ana felsefesidir.
Kullanıcıların klasik prensiplerini, yenilik ve teknoloji ile bilimin imkanlarıyla sentezleyen görsel tasarımlardır.
Meteryal tasarım cesurdur, gösterişlidir, hareket algısı yaratır. Kullanıcı Dostu‘dur.

Half Flat Design olarakta geçen tasarımlar google başta olmak üzere IOS ve android mobil arayüz uygulamalarda ve temalarda kullanılır.
Mobil kullanımda bu tasarım kullanıcıyı istenilen aksiyona yönlendirir. Aksiyon arayüzde diğer katmanlardan bağımsız şekilde daire içinde konumlandırılır.
Bu kendi sitem Material Design olarak geçer 🙂Materyal Tasarım örnekleri çalışması

Örnek bir Material Tasarım

METRO TASARIM (Metro Design)

Microsoft Windows 8 windows 9 denince akla gelen tasarımdır. Flat ve Materyal tasarımdan önce çıkmış trend tasarım akımıdır.
Basılı materyallerde yani baskı işler için metro tasarım pek uygun olmasa da katalog veya broşür işlerinde ortaya güzel tasarımlar çıkabiliyor. Daha çok web tasarımlarında/arayüzlerde kullanıma uygundur.
Windows 8’in piyasaya sürülmesi ile metro arayüz devri ortaya çıkmaya başladı.
Windows 8 ‘in yep yeni metro arayüzünde araç çubukları,
pencereler vs. kalktı yerlerine kare,dikdörtgen şeklinde ikon tabanlı bir arayüz geldi.
Kısacası metro ikon tabanlı sade ve minimalist tasarım anlayışı ile oluşturulmuş bir tasarım çeşidi diyebiliriz.
Tasarımlarda menüler ve butonlar; renkli kareler, sade fontlar, minimalist ikonlardan oluşur. İçerik, fotoğraf ve görsellerinde ise aynı şekilde renkli dikdörtgen kutularda kullanılır.

metro Tasarım örnekleri çalışması
Metro Tasarım Örnekleri

RETRO TASARIM (Retro Design):

Bana göre adı ne kadar retro olsada renklerin uyumlu kullanılması şartıyla her dönem her tarzda tutabilen aslında eskimeyecek tasarım şeklidir. Vintage tarzıdır.
Her ne kadar giyim konusunda retro tarzını sevmesemde materyal tasarımlarında baskı işlerinde ve web tasarımlarında bu tarzı kullanmaktan zevk alıyorum.
Hatta bu siteyi retro yapmak ile yapmamak arasında kalmıştım 🙂

metro Tasarımlar örnekleri çalışması
Retro Tasarım Örnekleri

Retro, geçmişi simgeleyen tarihi niteliği olan nesnelerin yeniden dizayn edilmesidir. Eski zamanların modasını düzenleyerek yeni zamana uyarlamaktır yani.
Retro tasarımlarında ilk olarak renk önemlidir. Gradient ile aşırıya kaçmış efektler yerine katı ve tek renkler tercih edilir.
Genellikle 3’ten fazla renk kullanılmaz ve renkler arasında güzel bir uyum mevcuttur.
Retro tasarımlarda fotoğraflar ve görseller polaroid olarak yada kolajlar şeklinde düzenlenir.
Retroda diğer dikkat edeceğiniz şey ise detaydır. Font seçimi önemlidir, sade ve küsuru olmayan fontlar seçilmelidir.
RETRO TASARIM FONTLARI:
Breamcatcher, Riesling, Nicholson French, La Piedrita, Budmo, Gloria, American Captain, Bellerose, Market Deco gibi fontlar retro için önerilerim arasındadır.

Türkiye’de başta migros olmak üzere efes pilsen, nestle (damak), coca cola gibi firmalar bazı dönemlerde başarılı bir şekilde retro tasarımlar kullandı:
türkiyede retro tasarım kullanımı

Migros, Sana, Efes Pilsen, Coca Cola, Ankara Makarna, Nestle Damak RETRO Tasarımları

MİNİMAL TASARIM (Minimal Design):

Sadenin sade’si tasarımdır. Markaların vermek istediği mesajı daha temiz, basit ve sade bir şekilde sunar.
Web arayüzleri bu tasarım türünün pek tercih edileni olmasa da basılı materyallerde özellikle afiş-poster tasarımlarında genellikle kullanılır.  Minimal Afiş-Poster tasarımlarından bazı örnekler:Minimal afiş poster tasarımı minimal tasarım nedir

Minimal Tasarım Örnekleri

Tasarımda minimalizm, en az detay ile istenileni doğru bir şekilde aktarabilmektir. Tasarımcılar ise, zamana meydan okuyan,
her platformda ve her yerde doğru mesajı veren tasarımlar çıkarmak ister.
Son zamanların trendi olan minimal tasarımlar her ne kadar sade bir görüntüye sahip olsa da, tasarımcının yaratıcılığını gerektirir.
Az detayla istenilenin anlatılması bu tasarımın ana felsefesidir.
Tasarımlarda kullanılan vektörel objeler farklı aksiyonlar yerine sadece logo ve diğer bilgilerin akıllıca konumlandırılması ile ortaya çarpıcı minimal tasarımlar çıkartmak mümkündür.

Minimal Tasarım örnekleri
Minimal Kartvizit Tasarım örnekleri

Son zamanlarda birçok tasarımcının ilgi odağı haline gelen minimal tasarımlar; web sitelerinden reklam afişlerine, kurumsal kimliklerden logo tasarımlarına,
bu seneye de damgasını vuracak gibi görünüyor. Özellikle minimal logo örnekleri söz konusu olduğunda, bu trendin uzun süre gündemde olacağını öngörebiliriz.

Skeuomorphism Tasarım: (Söylenişi zor, skomorfik tasarım)

Apple’ın bir zamanlar kullandığı tasarım türüdür. Trend olmaktan çıkmış tasarımdır.
Nesnenin ne olduğunu kullanıcıya yansıtmak amacıyla kullanılan yöntemdir.
Dilimizde taklit nesne olarak geçen “skeuomorphism“, arayüz tasarımında fiziksel dünyadaki nesnelere özgü özelliklerden yararlanmaya dayanıyor.
Taklit nesne, kullanıcıların arayüze daha rahat şekilde aşina olması için başvurulan bir yaklaşımdır.
Tek bir görselle size hem skeuomorphism tasarımı ve flat ile arasındaki farkı göstereceğim:

Skeuomorphism tasarım nedir Skeuomorphism tasarım örnekleri
Skeuomorphism Tasarım ile Flat Tasarım arasındaki Fark

Bunların yanında yan tasarım çeşitleri olarak;
Pattern(desen) tasarım, Otantik tasarım, Old school tasarım, el yazısı tipi tasarımlar, kaligrafik tasarım, Bauhaus tasarım, silüet tasarım gibi tasarım türleride bulunmakta…


İhtiyacınız olan en kaliteli ve en profesyonel tasarım çalışmaları SadeceON’la bir tık uzağınızda! Logo tasarımlarından afiş tasarımlarına, mimari çizimlerden karikatür çizimlerine, web tasarımlarından kurumsal kimlik tasarımlarına kadar aradığınız tasarımlar SadeceON’da.  Birbirinden avantajlı fiyatlarla alanında uzman tasarımcılardan grafik tasarım hizmeti almak için siz de mutlaka SadeceON’u ziyaret edin!