Yusuf Avcı

Bu site 2014 yılında güncellenmiştir

Grafik Tasarımcıyı Delirtmenin En Etkili Yolları

Grafik Tasarımcıyı Çıldırtmanın  27 YOLU

Herkesin bildiği gibi savaşlar reklamcılar yüzünden çıkar…

Zihnimize girip, bilinçaltımızı etkileyen mesajlarıyla bütün paramızı ihtiyacımız olmayan şeylere harcatırlar. Paramızı saçma sapan şeylere harcadığımız için fakirleşiriz. Fakirlik insanı depresyona sokar. Ruh sağlığı bozulan insan da şiddete başvurur. İşte savaşlar böyle başlar. Ayrıca bütün reklamcılar komünisttir.

Dolayısıyla konuyu, grafik tasarımcılardan nasıl kurtulabileceğimize ayırarak dünya barışı için üzerimize düşeni yapmak istiyoruz.

Reklamveren olarak bir grafik tasarımcı ile çalışıyorsanız, aşağıda listelediklerimizi yapıp onu çıldırtarak mesleği bırakmasını sağlayabilirsiniz. HEMDE SONSUZA KADAR!..

1. TASLAK HAZIRLAMASINI İSTEYİN
Elbette nasıl bir çizimle karşınıza geleceğini bilemediğiniz için mutlaka taslak isteyin. Hatta direk işi verin, iş üzerinden çalışsın. Sonrasında aynen şu cümleyi kurmanızda sakınca yoktur; ‘Sen bunları çalış, olursa seninle yolumuza devam ederiz.

2. MICROSOFT OFFICE
Bir grafik tasarımcıya herhangi bir doküman göndermeniz gerektiğinde Microsoft Office programlarından biriyle hazırlayın. Programın PC versiyonu olmasına özellikle dikkat edin. Asla Apple Macintosh yazılımları kullanmayın.
Eğer bir fotoğraf göndermeniz gerekiyorsa; onu çıldırtmanın en kolay yolu, fotoğrafı jpeg dosyası göndermek yerine Word ve PowerPoint gibi bir Microsoft dosyası içine yapıştırmaktır. En önemli ipucu, fotoğrafın çözünürlüğünü 72 dpi yapmaktır.
Bu dosyayı alan grafik tasarımcı sizi arayacak ve fotoğrafın daha yüksek çözünürlüklü halini isteyecektir. Yüksek çözünürlüklü fotoğrafı gönderirken bu sefer de fotoğrafın boyutunu yarı yarıya küçültmeyi ihmal etmeyin ki dosya çabuk gitsin.
Eğer iletişimi e-posta aracılığıyla sağlıyorsanız, arada bir gönderdiğiniz dokümanı mesaja eklemeyi unutun.

3. TASARIMIN AYNISINI İSTEYİN
Apple’dan farklı olarak, bir yerde görmüşsünüzdür, beğenmişsinizdir, cep telefonunuzla fotoğrafını çekip, grafik tasarımcı arkadaşa göstermekten çekinmeyin. Tam olarak nasıl bir şey istediğinizi anlamaları için bu çok uygun bir yoldur çünkü.

4. YAZI KARAKTERLERİ

Grafik tasarımcınız hazırladığı çalışmada Helvetica kullanmışsa,Arial ile değiştirmesini isteyin. Eğer Arial kullanmışsa, Comic Sans yapmasını talep edin. Zaten Comic Sans kullanmışsa, o grafik tasarımcı yarı delirmiş demektir; işiniz şimdi daha kolay.

5 NE KADAR ÇOK, O KADAR İYİ

Diyelim ki bir ilan hazırlanmasını istediniz. Grafik tasarımcı ilanın her yerinde boş alanlar bırakacaktır. Bu beyaz alanların ilanın okunmasını kolaylaştırdığını, temiz ve profesyonel yapacağını iddia edecektir.
Bu yalanların hiçbirine inanmayın. Boş alan bırakmasının tek sebebi, ilanın daha büyük olmasını sağlayarak size daha fazla para harcatmak içindir. Bütün paranızı bitirmek ister çünkü sizden nefret eder. Paranızı bitirip iflas etmenize çalışır. Ayrıca bazı grafik tasarımcıların yeni doğmuş bebekleri öldürüp, çiğ çiğ yedikleri söylenir.
Onun için son derece dikkatli davranın ve ilanın kenarlarında sıfır boşluk bıraktırın. Metni, mümkün olan en küçük boyutta yazdırın. Yazı içinde üç veya dört farklı yazı karakterikullanılmasını da isteyebilirsiniz. (Comic Sans veya Arial fontlarında ısrarcı olursanız, bonus var.)

İlanın içine pek çok fotoğraf koydurun. Gerekiyorsa, cep telefonunuzla iş yerinizin fotoğrafını çekip gönderin. Nasıl göndereceğiniz konusunda 1. maddede yazılanları uygulayın.
Bu isteklerinizi yerine getirmemek için sizinle çok tartışacak ama asla pes etmeyin.Müşteri her zaman haklıdır. Parayı veren siz değil misiniz? Eninde sonunda istediğinizi yapacaktır.

6. SAMİMİYET KURUN
Hatır işlerini de çok severler. En önemli nokta burada başlıyor aslında. Grafik tasarımcınızla samimiyeti kurduktan sonraki cümlenizi aynen yazıyoruz ki noktasından virgülüne atlamadan söyleyin; ‘Ne olacak canım, sen yabancı değilsin, logoyu tasarladın, şu karviziti de yapıver.’

7. LOGO KULLANIMI
Hazırlanan işte şirketinizin ya da bir sponsorun veya iş ortağınızın logosu kullanılacaksa, bunu en düşük çözünürlükte gif veya jpegdosyası olarak gönderin. (Logoyu eğer Word dokümanına yapıştırırsanız bonus kazanırsınız.)
Bu kadarının grafik tasarımcıyı çıldırtmak için yeterli olacağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Ruh sağlığını bir daha düzelmeyecek şekilde bozulmasını istiyorsanız, logoyukarmaşık bir zemin üzerine yerleştirerek yollayın.
Seçtiğiniz zeminin beyaz veya siyah olmamasına dikkat edin çünkü bunlardan logoyu kesip almak kolaydır. Grafik tasarımcınız bitmap logo üzerinde çalışmayı tamamladıktan sonra daha büyük olması gerektiğini söyleyin.

Logonun sıfırdan hazırlanması gerekiyorsa, onunla dışarda bir yerde çay veya kahve içmek için buluşun. Gittiğiniz yerde peçete üstüne istediğiniz logonun taslağını çizin. (Daha da iyisi, 9 yaşındaki yeğeninize çizdirin.) Taslağı kendiniz çizerseniz, üzerinde beş dakikadan fazla uğraşmayın. Detaylı ve anlaması kolay bir şey vermemelisiniz. Buradaki temel mantık, grafik tasarımcının sizin ne istediğini mümkün olduğunca az anlamasıdırki sonra istediğiniz kadar değişiklik ve düzeltme talep edebilin.

Grafik tasarımcının göndereceği logoyu asla ve asla ilk seferde kabul etmeyin. Muhakkak düzeltilecek ve değiştirilecek şeyler vardır. Dokuzuncu düzeltmeyi de kabul etmeyin.
Renk, yazı karakteri, vinyet gibi her konuda değişiklik talep edin. Logo içine fotoğraf koymasını söyleyin. Düzeltmelerin 10.’sunda en çok ikinci revizyondakini beğendiğinizi söyleyin. Kalleşçe gibi gelebilir ama kanser illetini insanoğlunun başına grafik tasarımcıların sardığını unutmayın.

Yada tam tersine gidin, SADE Logo İsteyin.
Firmanız için istediğiniz logonun sadeliği çok önemli. Sonuçta dünyanın en büyük firmalarından biri olan Apple’ın logosuna bakarak, ısırılmış bir elma. Aynı onun gibi bir logo isteyin hatta.

8. KELİME SEÇİMİ
Grafik tasarımcıdan bir iş isterken anlamsız tanımlar kullanmaya özen gösterin. Örneğin, “Dijitalimsi bir görünüm olabilir mi?” ya da “Enerjisi daha yüksek bir yaklaşım” gibi şeyler söyleyin ki sizi fazlasıyla entellektüel sanarken kendisini sizi anlayamadığı için yeterince aşağılık hissetsin.
Eğer tercih ederseniz, “Çok güzel bir tasarım isterim” veya “Şık tasarım yapar mısınız; öyle tasarımlar olsun ki insanlar baktığında ‘Bu ne güzel tasarım desinler” seçenekleriniz de var. Bunları söylerken kendinizi kötü hissetmenize gerek yok çünkü bu sizin hakkınız. Unutmayın, grafik tasarımcılar dolunayda kurtadam olup yeni doğmuş bebek avına çıkarlar.

9. ÖNCEKİ TASARIMCIYI ŞİKAYET EDİN
Kadın kuaförlerinin standart sorusu ‘Bu saçı kim kesti?’ ve genellikle kadınlar da ‘Senden önceki o kadar kötü kesti ki, toparlaman için sana geldim!’ Bu taktiği uyguluyoruz. Bir önceki tasarımcınızdan mümkün olduğu kadar çok şikayet etmelisiniz. Ondan ne kadar çok şikayet ederseniz, şimdikinin hata yapma oranı o kadar düşecektir.

10. RENK SEÇİMİ
İdeal renk seçimi (bu işi elbette grafik tasarımcıya bırakamazsınız) aklınıza gelen tüm renkleri tek tek küçük kağıt parçalarına yazmakla başlar. Bu kağıtları bir kavanozun içine yerleştirin ve iyice karıştırdıktan sonra rastgele seçin.
Grafik tasarımcı iki veya üç ana renk skalası içinde kalmak isteyecektir. Sakın ha!İstediğiniz kadar renk seçebilirsiniz. Gökkuşağında bile kaç farklı renk var. Kavanozdan renk seçme işini grafik tasarımcının önünde yapın ve her bir rengi belirledikçe sevinç çığlıkları atın.

11. Bİ SAATLİK İŞ İÇİN 300 LİRAYA ÇOK DİYİN
Olur mu canım öyle şey! Bi saat tık tık yapıyor altı üstü. Oh ne güzel iş 1 saat fare tıklat 300 lira kazan. Fiyatı çok bulun itiraz edin.
o işi 1 saatte yapabilmek için 10 yıl çalıştığını okulunu okuduğunu vs söyleyecektir. Dinlemeyin

12. EKRANI PARMAKLAYIN
Tasarımcı işini bitirdikten sonra, bilgisayar başında nelerden memnun kalmadığınızı anlatmak için mutlaka ekrana dokunun ki, aklında kalsın. Hatta ekranda parmağınızla küçük daireler çizerek izinizi iyice oraya bırakın.

13. ZAMANLAMA
İşi onaylama zamanı geldiğinde acele etmeyin. Sakin sakin, düşüne düşüne karar verin. İki gün düşünün. Veya altı gün de düşünebilirsiniz. Tek dikkat etmeniz gereken nokta projenin bitme tarihine iyice yaklaşıldığında ilave revizyon istemektir.
Örneğin, ilanınız gazetede pazartesi günü yayınlanacaksa cuma günü mesai bitimine yarım saat kala yapılması 72 saat sürecek düzeltmeler isteyin. Ne de olsa II. Dünya Savaşı, grafik tasarımcılar yüzünden çıkmıştı.

14. NOLCAK CANIM ONUN İÇİN 5 DAKKADA
Bütün gün bilgisayar başında ne yapıyor bu grafik tasarımcılar kuzum? 5 dakikalık iş için günlerce çalışmak nedir? ‘Aman, ne olacak canım, senin 5 dakikanı bile almaz!’ dediğinizde, canla başla çalışıp gerçekten 5 dakikada bitireceklerine emin olabilirsiniz.

15. SİZİN YEĞENDE TASARIMI YAPAR
Eminiz ki bilgisayardan biraz anlasanız, o programlarla çok daha iyisini yapabilirsiniz ancak sizin bilgisayar kurdu bir kuzeniniz-yeğeniniz de mevcut zaten. Ona yarısı kadar para vererek hatta hiç vermeyerek o logonun aynısını yaptırabilirsiniz. Bundan üstüne basa basa bahsedin ki sizden çok para istemesin.

16. HERKESİN RESMİNİ YAPTI Bİ SİZİNKİNİ YAPMADI
Etrafınızda bir tasarımcı varsa, sürekli de çizdiği portreler, desenler etrafta duruyorsa söyleyeceğiniz ilk şey ‘Herkesin resmini çizdin bir benimkini çizmedin!’ olmalı. Bu kadar güzel resim çizen birinin portrenizi çizmesi ne kadar zamanını alır ki yani öyle değil mi? Hemen karşısına oturup, sizin resminizi çizmesi için ısrar edin.

17. ÖLDÜRÜCÜ DARBE
Yukarıdakilere maruz kaldıktan sonra her insan gibi (gerçi bazıları onların insan olmadığınısavunur ama…) grafik tasarımcı da bütün ümidini yitirecek, sizinle mücadele edemeyeceğini anlayıp her istediğinizi yapacaktır.

-Mor mu olsun? Tamam, sorun değil; yapıyorum.

-Altı farklı punto mu? Neden olmasın, elbette!

Kazandığınızı mı sanıyorsunuz? Daha değil. Ana hedefinizi asla unutmayın. Mesleği bırakmasını ve bir daha bu işe dönmemesini istiyorsunuz. Dolayısıyla öldürücü darbe için hazırlanın.
İşin son haline karar verme aşamasına geldiğinizde; işin sorumlusu olarak inisiyatif almayışının size ne kadar büyük bir hayal kırıklığı yaşattığını anlatın.
Sonuçta grafik tasarımcı olan o, uzmanlığını, bilgisini ve birikimini kullanması; sizi doğru yönlendirmesi gerekirdi. Bunu neden yapmadığını sorgulayın. İşi ona vermek yerineMicrosoft Publisher’da kendinizin yapmadığından pişmanlık duyduğunuzu söyleyin.

İşte bu kadar! Artık ondan kurtulduğunuza kesin gözüyle bakabilirsiniz.
Tebrikler…

Grafik Tasarımcıyı Delirtmenin En Garantili 8 Yolu Görseli:
(Yazan:Ghislain Roy Dave Çizen:Alexander Çeviriye Ek:Haldun Genç)Grafiker olmak reklamcı olmak

Grafik Tasarımcıyı Delirtmenin en garantili 8 yolu

18. Ben Değişik Bir Şey İstiyorum
Değişik bir şey istiyormuş. Anlıyorum. Zaten bugüne kadar kimse değişik olmayan bir şey istemedi. Değişik istiyorsun da ne istiyorsun? Kataloğu İbranice mi hazırlayalım mesela. Ya da dur en iyisi soyut çalışalım. Ya brief i doğru düzgün ver, ya da işi onu yapacak olana bırak. Ne de olsa ben ameliyat olacağım ama dikişler arası 50 px boşluk olsun demiyorsun dimi cerraha. Bir kez olsun güven ya, madem bana geldin bırak kendini bana. Korkma.

19. BRİEF’TEN KAÇININ
Evet genelde ne olduğu bilinmez, bilinse de oturup kafa yorup düzgün bir anlatım sunmak müşterinin işine gelmez. İşte genelde elde sağdan soldan derleme bir kaç acayip örnek vardır, bunlar bizim için harika bir brief dosyasıdır. Hadi buna da eyvallah be adam.

20. Logonun Vektörel Hali Lazımdı?!
Sakın logonun vektörel halinin olmadığını söyleme. Üstüne üstlük ‘Sitede var oradan alabilirsiniz’ hiç deme. Hata yapıp dedin mi, he bir de sitedekini alıp vektörelini benim çizmemi mi istiyeceksin, hadi canım. Aa bir şey yollamış. O da ne gif mi? :S He dilersem kartvizitin fotoğrafını çekip yollayacaksın ben de oradan alacağım logoyu. Bak nasıl güldüm şimdi.

21. Bu Arada Fuara Yetişecek Acele Edelim
Zaten nedense bütün işler bir yere yetişiyor.
Hiç bir zaman acelesi olmayan bir iş geldi mi? Gelsin o gün mesleği bırakacağım zaten. Bünye kaldırmaz.
– İyi peki fuar ne zaman?
+ Yarın.
– Hönk. Ee tasarım, revize, onay, baskı hagsdasdasfsda..?
+ Hadi acele edelim.

22. Yaa Olmuş Ama Sanki Bir Şey Eksik
He her şey tamam, buraya kadar geldik, acelemiz falan var, acil iş, yaptık ettik ne güzel. Ne eksik kardeşim? Eksik olan şey ne? Olmuş ama bir şey eksik ne? O eksik olan şey ne? Ne ulan? ..diyorsunuz tabi hepsi içinizden dimi. Şhh. Haklısın tamam. Ya efendi gibi beğenmedim şu şekilde devam edelim de, ya da bir şey eksik o da enerji tribine girme. Lütfen yapma bunu.

23. Photoşok Öğrensem Ben de Yaparım
İşinize müdahale etmenin ötesine geçip küçümseme girişiminde bulunmaya çalışanlar da olacaktır. ‘Tasarım ne ki, kopyala yapıştır işte, programı öğrensem ben de yaparım da zamanım yok’ gibi ahlak dışı saldırılara nadir de olsa maruz kalabilirsiniz. Bu gibi durumlarda içten içe küfür edebi… Neyse boş verin, Allah’a havale edin.

24. Bir de Site Yapalım Ama Logo Hareket Etsin
Bazı adrenalini seven müşterilerimiz sitemizde yer alacak logonun hareketli olmasını büyük bir hevesle istiyorlar. Sanırsın ki logosunu sayfaya dönen, uçan, kaçan, parlayan bir şekilde koyayım başka bir şey olmasın, dünya üzerindeki en mutlu insan o olacak. Cidden var böyleleri bak şaka değil. Bizden uzak olsun.

25. Bakışlarıyla Ekranı Taciz Eden Müşteri
Grafik tasarımcı arkadaşlar bu duyguyu anlatamaz bence. İş yapmaya çalışan tasarımcı ve yanında onu çılgınlar gibi izleyen müşteri. O an diken üstündesiniz, tepenizde tonlarca yük var, sanki müşteri yanınızda değil kafanıza bağdaş kurmuş, bir şey yapamıyorsunuz, soğuk terler dökmeye başladınız, sanki tam şuan o seçtiğiniz kırmızı renk için ‘Yaa o çok mu kırmızı oldu?’ diyecekmiş ve ona saldırmamak için kendinizi zor tutacakmışsınız gibi bir his besliyorsunuz ve konsantre olmanız şu dakika itibariyle imkansız.

26. Küçük Bir Değişiklik Yapalım
Başta çok masumane geliyor kulağa değil mi? Küçük bir değişiklik. Ama emin olun o masumane sandığınız küçük bir değişiklik tamamlandığında eski tasarımdan eser kalmamış olacak ve bu sizin yaklaşık olarak 3 saatinize mâl olmuş olacak. Ve siz yine sinirleneceksiniz. Tamam kendinize yazık etmeyin.

27. Avangard Bir Şey Olsun
Müşteri daha önce hayatının hiç bir bölümünde kullanma fırsatı bulamadığı kelimeleri sizin üzerinizde kullanmaya çalışacaktır. Şaşırmayın. Avangard bir tasarım olsun, minimalist bir görünüm istiyorum, kesinlikle feminen olmalı, modernize edilmiş antikapitalist bir konsept ile ceterus paribus gibi bir şeyler olabil… ERROR.

Unutmayın:
Dünya’da her yıl milyonlarca tasarımcı işlerine karışılması yüzünden mesleklerini bırakıp başka işlerle uğraşıyorlar. Yaratılan tasarımlar yaratıcılıktan çok uzak oluyor.

Tasarımcının işine karışmayın.

Bir tasarımcıyı çıldırmanın yolları bu şekilde video edilmiş
oluyor

Reklamcıyı çıldırmanın en etkili yolları, grafik tasarımcıyı delirtmenin en garanti yolları, grafikeri delirtmenin yolları temel geyikler:
Resmi biraz daha döndürelim. Şunu şuraya koy bak orada yazı olmamış alta al. Sağdakini sola al, yok böyle olmadı sen gene üste al. Çabuk biter değil mi işimiz çok acil, tasarımcısın sonuçta işin bu, hemen yaparsın.  Gerçi kullandığınız programları bilsem bende tasarım yaparım . Sanki bu çok sade olmuş gibi, bir tasarım göremedim . Logoyu biraz daha büyütelim, patlasın, göze batsın.  Logo çok aşağıda olmuş bir – iki tık yukarı alalım.  Şu kısım çok boş kalmış, bütün alanı kullanalım. Adres okunmuyor mu?  Yazıya gölge verelim. Birkaç farklı rengini görelim. Sen yap senin yaptığını görelim önce sonra ne istediğimizi söyleriz biz  Resmin çözünürlüğü düşükse yükseltemez misin? Bu renk çok mu sönük kaldı. Alttan ışık süzmesi gelsin  Alt tarafı bir tasarım bu kadar pahalı olur mu?

Özetle bir tasarımcıyı sinir etmenin yolu birçok parazit etken akışından geçiyor. Burada yazılanlar birer senaryo ama yaşanmışlıkları yok değil hani.  Ama siz siz olun yine de bunları yapmamaya gayret edin… (:
Acil tasarım olmaz! Tasarımın kendine özgü süreçleri vardır ve bu süreçlerden geçmeden doğan bir tasarım mutlaka sakat doğar…

İyi tasarım yapma dürtüsü, tıpkı yaşamayı sürdürme dürtüsü gibi birşeydir.  (Harry Bertoia)