Bu içeriği girmek çok zor ama vefat eden eşin/babanın/annenin işlemleriyle vefat günü sonrası ne kadar çabuk ilgilenirseniz o kadar az sıkıntı çekersiniz. Hele ki vefat edenin arkasında borçların vb şeylerin kalmış olması çok zor bir durum ve uğraş sizin için başlıyor demektir.
Babam/Eşim/Annem Vefat Etti Ne Yapmalıyım?
Cenaze işlemleri 188 aranacak ve defin işlemleri başlayacak. Sağlık ocağından alacağınız ölüm belgesi ve fotokopisini çokça elinizde bulundurun. Her yerde lazım olacaktır.
İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne yakınınızın nüfustan düşürülmesi için gerekli bildirimi yapmanız gerekmektedir. Yetkili makam tarafından düzenlenen ölüm tutanağına yakınınızın nüfus cüzdanın ekleyerek İlçe Nüfus Müdürlüğüne iletiniz.
Vefat eden yakının mirasını ve verasetini nasıl alabilirim?
Veraset İlamının alınması için Adliye’ye gitmeniz gerekir. Sulh Hukuk Mahkemesi veya Mirasçılık Belgesi için notere başvuracaksınız. Veraseti almanız için vefat edenin nüfustan düşmesi gerekmektedir. (Bu süreç yaklaşık 1 haftadır) Nüfustan düştükten sonra veraset için başvuru yapacaksınız. Başvurudan sonra 7-10 gün içerisinde sonuçlanır ve başvurduğunuz yerden veraset ilamını alabilirsiniz. Bu sizin mirasçılık belgenizdir tüm işlemlerde işinize yarayacaktır.
Ölüm Parası ve Ölüm Aylığını Nasıl Alabilirim?
En yakın SGK’ya, eğer vefat eden babanız ise annenizle beraber gidin. Ölüm parasını vefattan yaklaşık 1 ay sonra cenaze masrafları olarak belediyeler vermektedir bunu SGK’dan öğrenebilirsiniz. Bir seferliğine mahsus Ziraat Bankası’na yatıyor kimlikle alınabiliyor. 400-600 Tl arası bir miktardır.
Ölüm Aylığına Gelince;
Vefat eden babanız ise, sizde öğrenci değilseniz ölüm aylığı anneye bağlanır. Vefat eden babanın emekli maaşının neredeyse %80’i bağlanır. Bu süreç birkaç ayı bulur. Anne vefat edene kadar bu maaş verilir.
Emekli Maaşlarına yapılan zam, ölüm maaşını etkiler mi?
Tabikide etkiler aynı oranda maaş zammı yapılır.
Reddimiras yapılırsa ölüm aylığı alınır mı?
Alınır diyenler oldu, reddimiras yapıldığı için ölüm aylığı alınmaz diyenler oldu. Ama ölüm aylığı otomatik ve farklı kurumlar tarafından bağlanan bir maaştır.
Vefat eden babamın borçlarını ödemek istemiyorum Ne yapmalıyım?
Vefat edenin kredi ve banka borçlarını ödemek istemiyorsanız reddimiras yapmaktan başka çareniz yoktur. Reddimirasta tüm varlığı ve borçlarının yükümlülüğü sizden kalkar. Tüm varislerin tek tek miras reddi yapması gerekmektedir. Reddi miras yapmazsanız, vefat edenin borçlarını ödemekle yükümlüsünüz.
Vefat edenin üzerine gayrimenkul, ev, araba var onun satışı için ne yapmalıyım?
Öncelikle veraseti almanız gerekmektedir. Veraseti aldığınızda tüm mal varlığı ve borçları size kalır.
Vefat Edenin üzerindeki arabanın satış işlemleri?
Veraseti üzerinize aldıktan sonra direk satış yapamazsınız. Aracı önce üzerinize alıp sonra satışını yapmanız gerekmektedir. Noter aracılığıyla bunu gerçekleştirip daha sonra vergi dairesi’inde borcu yoktur kağıdı ile beraber satış işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.
Miras kalan mal varlığını sattıktan sonra reddimiras yapabilir miyim?
Yapamazsınız. Veraseti aldıktan sonra vefat edenin üzerine kayıtlı aracı satıp reddimiras yaparsanız, artniyetli bir durum ortaya çıkar. Mirastan mal kaçırma suçuna maruz kalırsınız. Borçları varsa onlarıda ödemek zorundasınız.
Vefat eden babamın banka borçları… Ne yapmalıyım?
Veraseti üzerinize aldıysanız kaçarınız yok banka borçlarını ödemek zorundasınız.
Şöyle düşünün, babanızın bankada hesabında para olsaydı onu almak için uğraşırdınız. Borcu da aynı şekilde sizin sorumluluğunuz altındadır. Çektiği kredi sigortalı ise, bankaya vefatını bildirmenizle otomatik olarak sigorta banka kredi borçlarını kapatacaktır. Fakat kredili mevduat hesabından çekilmiş sigortasız kredi ise bu krediyi ödemek zorundasınız. Vefat edenin kredi borcunu öderken erken kapatma bedelini sorun, faizleri ödemeden kara geçebilirsiniz. Onun dışında vefat edenin kredi kartları borçlarının tamamını ödemek zorundasınız. Yapılandırma yaparken çok zorluk çıkarıyorlar hatta yapılandırmıyorlar. O ayki asgari ödeme tutarı neyse o şekilde vefat eden hayattaymış gibi kredi kartı borçları sizin üzerinize kalıyor.
Vefat eden anne/babanın emekli maaşı vefat ettikten sonra bankaya yatmış o parayı çekebilir miyim?
İmkanınız varsa bile sakın çekmeyin. Vefat tarihinden sonra yatan emekli maaşları banka hesabında kalır devlet o parayı geri alacaktır.