Yusuf Avcı

SON GÜNCELLENME TARİHİ: 2014

E-ticarette Kullanılan Renk ve Tasarımın Satışa Etkileri

E-Ticaret Sitelerinde Kullanılan Renk ve Tasarımın Satışa Olan Etkileri.
E-ticaret sitesinde satış arttırmak ve satışa yöneltmek için hangi renkleri hangi tasarımı kullanmalıyım?

Son 10 yıl içerisinde devamlı yükseliş gösteren e-ticaret sektörü, son yıllarda yavaş yavaş doygunluğa erişmeye başladı. Büyük oranda büyüme gerçekleştiren sektör, sağlamlığını ve güvenilirliğini artırdıysa da geçen yıllara göre daha sakin bir dönem geçirdi. Artık sadece düşük fiyat avantajı e-ticaret alanında boy gösteren firmalar için anlamsız hale geldi. Piyasanın büyümesi ve rekabetin artması e-ticaret alanında yenilikçi hizmetlerin önünü açtı. Her gün artan e-ticaret firmaları kontrolleri altında olan tasarım süreçlerini ikinci plana attı. Oysaki birçok araştırmanın gösterdiği gibi renklerin markalarla olan ilişkisi birinci derece de önemli. Doğru renklerin kullanıldığı nitelikli bir tasarım ziyaretçiyi alışveriş sürecinde ikna etme de birinci derece rol oynuyor. Ziyaretçinin kendini rahat hissetmesine zemin hazırlayıp tekrar gelip alışveriş yapmasına sebep oluyor.
Bu kritik rolü oynayan renk seçimi ve tasarım iyileştirme işlemlerinde, ne gibi adımlar izlenilmesi gerektiği, kullanıcı davranış analizleri, doğru renk kullanımı ve tasarım iyileştirme konularını kapsayan bir yazı bu.
“E-ticaret Sitelerinde Doğru Renk Kullanımı ve Satışı Etkileyen Tasarım Prensipleri

E-TİCARETTE SATIŞIN BAŞARISINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
Hız,Verimlilik ve Rahat kullanım. Kaliteli Navigasyon İmkanı . Site içi görsel Elemanların Tasarımı . Renkler ve Müşteri.  Renkler ve Pazarlama.

Araştırmalar, satın alım sürecinde görüntü ve estetiğin %93 etkili olduğunu belirtirken, renklerin etkisinin %85 olduğunu belirtiyor.
Rengin markanın akılda kalıcılığını %80 arttırıcı bir etken olduğu da araştırmada ifade ediliyor. Araştırmacılar tarafından paylaşılan bir diğer bilgi ise, web sitelerinin hedefledikleri müşteri tarzlarına göre farklı renkler kullanmaları gerektiği…

RENKLER VE PAZARLAMA
Renkler, tasarımın en kuvvetli öğeleridir. Web sitenizi ya da ürünlerinizi tasarlarken aşağıdaki renklere ve açıklamalarına dikkat ederseniz bu sizin için artı puan olacaktır. Hem de ürünlerinizi satmak için müşterilere rahatsız edici herhangi bir baskı yapmadan. Fakat renkler Küresel olarak müşterilere hep aynı anlamı ifade etmiyor olabilir

RENK VE MÜŞTERİ
Renkler ve ifade değerleri,Renklerin toplumsal kimlikleri ve anlamları kültürlere göre değişkenlik içerir ve her zaman dünyanın herhangi bir yerinde bir anlam karşılığı olmayabilir. Yaşanılan yere, Coğrafik yapıya ve Kültüre göre anlamsal değişkenlik içeren renklerin Kullanım alanları belirlenirken anlamsal karşılığı olup olmadığı, coğrafik veya kültürel kimliği olup olmadığına dikkat edilmesi gerekmektedir.
Müşteriler her zaman ürün ile doğrudan ilişki kurarken rengi kullanırlar.Yani çok büyük bir oranda renk sayesinde marka ile bir bağ kurulur. Bu bağ sayesinde kullanıcılarda oluşan algısal durumlara göre satın alma eylemi gerçekleşmiş olur.

Renk ve Marka Renkler, marka bilinirliğini %80 arttırmakta. Bu da markaya duyulan güvenin artmasına doğrudan bağlantılı.

En çok bilinen 100 Marka üzerinde yapılan analizlerin sonuçlarına göre logolarında %29 kırmızı %33 mavi %28 gri veya siyah ve %13 sarı renk tercih etmektedirler. Bu Markalardan % 95 markalarında 2 veya 3 renk kullanmayı tercih ederken %5 çok renkli marka yaratmak istemektedir. Markalarında sadece text’in olmasını %41 oranında tercih ediyorlar %9 ise Markalarına hiçbir özellik eklemeden kullanmakta.

E-TİCARETTE KULLANICI TEPKİSİ
E-ticaret sitesi tasarımında tercih edilen ve sektörlere kullanım alanları ,tartışmalı kullanım alanları ve kullanılması popüler olmayan alanları belirleyen tek faktör rengin içerdiği bilgi ve Renk algısıdır.
Renkler sıcak ve soğuk renkler olarak ikiye ayrılır ve ifade ettikleri algısal içerik ve anlamlarına bakılarak değişik sektörlerde kullanılır.

 SEKTÖRLER VE RENK KULLANIMI

Kırmızı renk kodu olarak sıcak renk kategorisinde olup agresif, dikkat çekicilik,dinamik ve canlılığı betimlemektedir.Bu yüzden e-ticarette kullanım alanları itibari ile popüler olduğu sektörler Gıda,Teknoloji,Motorlu Taşıt ve Tarım sektörüdür. Ev malzemeleri ve sağlık sektöründe kesin olmayan bir kullanım alanına sahiptir. Enerji, giyim ve finans sektörlerinde kullanımı popüler değildir.
Mor renk kodu olarak soğuk renk kategorisinde olup Sadakat, çok yönlülük,ruhsallık ve nostaljiyi betimlemektedir.Bu yüzden e-ticarette kullanım alanları itibari ile popüler olduğu sektörler Finans,Teknoloji ve sağlık sektörüdür.Gıda ,Giyim ,Havayolu ve Ev malzemeleri sektöründe kesin olmayan bir kullanım alanına sahiptir.Enerji ve tarımsal ürünler satan bir sektörde kullanımı popüler değildir.

Mavi renk kodu olarak soğuk renk kategorisinde olup Güvenilirlik,Güvenlik ve sorumluluk betimlemektedir.Bu yüzden e-ticarette kullanım alanları itibari ile popüler olduğu sektörler Enerji,Sağlık,Teknoloji,Finans,Havayolu ve Tarım sektörüdür.Ev malzemeleri sektöründe kesin olmayan bir kullanım alanına sahiptir.Giyim,Gıda ve Motorlu taşıt sektöründe kullanımı popüler değildir.

Yeşil renk kodu olarak soğuk renk kategorisinde olup Zenginlik, Sağlık ve Prestiji betimlemektedir.Bu yüzden e-ticarette kullanım alanları itibari ile popüler olduğu sektörler Enerji,Finans,Teknoloji,Ev araçları ve Gıda sektörüdür. Tarım ve sağlık sektöründe kesin olmayan bir kullanım alanına sahiptir. Havayolu,Giyim ve Motorlu araçlar sektörlerinde kullanımı popüler değildir.

Sarı renk kodu olarak sıcak renk kategorisinde olup Aydınlık, sıcaklık, pozitiflik, Yaratıcılık ve Motivasyonu betimlemektedir. Bu yüzden e-ticarette kullanım alanları itibari ile popüler olduğu sektörler Enerji, Gıda, Ev araçları sektörüdür. Tarım ve sağlık sektöründe kesin olmayan bir kullanım alanına sahiptir. Havayolu, Giyim, Teknoloji, Finans ve Motorlu araçlar sektörlerinde kullanımı popüler değildir.

Turuncu renk kodu olarak sıcak renk kategorisinde olup Canlılık, Eğlence, Oynanabilirlik ve çoşkuyu betimlemektedir.Bu yüzden e-ticarette kullanım alanları itibari ile popüler olduğu sektörler Teknoloji ve Sağlık sektörüdür.Yemek,Ev araçları ve Tarım sektöründe kesin olmayan bir kullanım alanına sahiptir.Finans,Havayolu,Giyim,Enerji e Motorlu araçlar sektöründe kullanımı popüler değildir.

Kahverengi renk kodu olarak soğuk renk kategorisinde olup Dünyevi,Doğallık,Basitlik ve Dayanıklılığı betimlemektedir.Bu yüzden e-ticarette kullanım alanları itibari ile popüler olduğu sektörler Giyim,Motorlu araç ve Tarım sektörüdür.Gıda,Sağlık,Ev araçları ve Enerji sektöründe kesin olmayan bir kullanım alanına sahiptir.Havayolu,Teknoloji ve Finans sektörlerinde kullanımı popüler değildir.

Siyah renk kodu olarak sıcak renk kategorisinde olup Prestiji,Değerliliği ,zamansızlığı ve Çok yönlülüğü betimlemektedir.Bu yüzden e-ticarette kullanım alanları itibari ile popüler olduğu sektörler Giyim,Teknoloji, Motorlu araçlar sektörüdür.Ev araçları ve Tarım sektöründe kesin olmayan bir kullanım alanına sahiptir.Gıda,Finans,Sağlık,Enerji ve Havayolu sektöründe kullanımı popüler değildir.

Beyaz renk kodu olarak soğuk renk kategorisinde olup Asilliği , Saflığı ,Temizlik ve Saflığı Betimlemektedir. Bu yüzden e-ticarette kullanım alanları itibari ile popüler olduğu sektörler Giyim ve Sağlık sektörüdür.Enerji,Havayolu,Teknoloji,Ev araçları ,Motorlu araçlar ve tarım sektöründe kesin olmayan kullanım alanına sahiptir.Finans ve Gıda sektöründe kullanımı popüler değildir.

DİĞER GÖRSEL ELEMANLAR
ACTION BUTTON’ları –  Sitenize aldığınız reklamlar – Alışveriş isteğini uyandıracak görseller – Kaliteli ve güven veren tasarımlar – Etkili Sloganlar / Site jargonu

ACTION BUTTONS Sepete ekle, hemen satın al, sipariş ver, fırsatı yakala gibi e-ticaret sitelerinde sıkça olan bu tür butonların satışlar üzerinde önemli etkisi olmaktadır.

KALİTELİ NAVİGASYON
Birçok online alışveriş meraklısı için anlaşılması zor, kalitesiz ve etkisiz bir navigasyon (site içi gezmeye yarayan menü ve butonları yerleşimi) o siteden ayrılmaları için yeterli bir sebep oluşturmakta ve bu tarz da navigasyonu esnek olmayan bir çok e-ticaret sitesi vardır. Kullanıcıların daha neden üye olmadan siteyi terk ettikleri sorusuna kesin yanıt olabilecek navigasyon Neden beğenmedikleri bir yerden alışveriş yapsınlar ki? Sorusu ile tamamlanabilir. Bir ziyaretçi için browser’daki “x” tuşuna basmak çok ama çok kolaydır.Fakat esnek bir tasarıma sahip olmayan site içi yönlendirme sağlayan navigasyonu kullanmak pekte kolay değildir.

HIZ
HIZ Rakip sitelerden 5 saniye daha yavaş olan bir site tasarımı o site için çok büyük bir ekonomik kayıp anlamına gelir. Amazon’un yaptığı bir çalışma 10 mili saniyelik bir yüklemenin satışlarda %1’lik bir düşüşe neden olduğunu gösteriyor, internetten alışveriş yapan kişilerin %64’ü de sırf yavaş diye bir siteden asla alışveriş yapmadığını belirtiyor.

BAŞARILI RENK TASARIMI
(Ünlü Renk Psikoloğu Jill Morton başarılı bir renk dizaynı için dört altın kuralı)
2 veya 3 RENK kullanın.
Aynı aileden renkleri bir arada kullanın.
Renk zıtlıklarını Deneyin.
Okunurluk için doğru kontrastı yakalayın.
+Benden: 2’den fazla farklı font kullanmayın.

E-TİCARET SİTELERİNDE UYGULANAN BAŞARILI RENK TASARIMLARI İÇİN STRATEJİ
BAŞARILI BİR E- TİCARET SİTESİ NASIL OLMALI?
Doğru font seçimi ve renkler ile ilişkisini kurmak.
Action buttons Tasarımı ve renk ilişki,site içi yerleşimi.
Teknik açıdan gelişmiş hızlı bir site tasarımı.
Kolay ve anlaşılır bir arayüz.
Hızlı ve kolay site içi navigasyon.